Двойно повече кръвнина за детето на убитата Рефие

08.11.2012 11:20

 

Двойно повече кръвнина за детето на убитата Рефие
05 November 2012

Двойно повече кръвнина бе осъден да плати на детето на жертвата си 28-годишният убиец Васил Ангелов от състав на Апелативен съд-Варна.

През януари тази години младият мъж от Китанчево получи наказание от 8 години затвор при първоначален строг режим за убийството на 36-годишната Рефие Рефи. Присъдата бе произнесена от Окръжен съд-Разград.


Тогава от общо претендираните 300 000 лева вреди, магистратите уважиха 85 000 лева, от които 50 000 лева за момченцето на жертвата, а останалите за съпруга й.

Припомняме, че срещу Васил Ангелов беше повдигнато обвинение за това, че на 9 юни 2011 година в землището на село Здравец е нанесъл побой на любовницата си Рефие, в резултат на което няколко дни по-късно тя издъхнала. Във фаталния ден Васил я заварил в гората със свой братовчед. Афектиран от изневярата, той й нанесъл повече от 20 удара с бейзболна бухалка. Част от тях били в областта на главата и довели до счупване на черепа.

Васил усетил, че е прекалил и закарал Рефие с колата си до болницата в Исперих.

По време на процеса в Разград стана ясно, че Васил от дълги година страда от паническо разстройство, епилепсия и страхова невроза. Вещите лица обаче бяха категорични, че е вменяем и е разбирал какво прави. По време на деянието не бил в състояние на психологичен, а на физиологичен афект.

Процесът срещу Васил се гледа по реда на съкратеното съдебно производство, след като той призна вината си. Така той получи присъда под предвидения в закона минимум.

Тя обаче е била оспорена от всички страни по делото пред Апелативен съд - Варна.

Въззивната инстанция е изменила както размера на наложеното в Разград наказание, така и частта, касаеща гражданския иск. В резултат на това Васил ще трябва да остане зад решетките не осем, а девет години. На детето на Рефие пък ще плати не 50 000, а 100 000 лева.

Решението на ВАС подлежи на обжалване пред ВКС.